+31 (0) 657 37 14 02 info@denhoed-co.nl

Bomen planten als oplossing voor het CO2 probleem. Maar als we dan meer dan 80% van die bomen versnipperen en verbranden, dan komt die CO2 weer vrij. Dan binden we het paard achter de wagen. Dat is een wel erg kort-cyclische oplossing.

Waarom niet hout gebruiken in de bouw? Voor de bouw van woningen en flats. Dat deden de bouwers in het verleden ook. In Nederland is voldoende know how aanwezig om iets te doen met hout in de bouw.

Gebruik van Hout

Met een Wageningen moeten we toch kunnen aangeven wat voor de bouw geschikt hout is en hoe deze dan is te produceren. Een Delft heeft know how over multilayers in de vliegtuigbouw. Daar kan nagegaan worden hoe laminaten in hout het beste gemaakt kunnen worden. Laminaten die bestand zijn tegen druk, vocht, temperaturen, krimp, spanningen, etc. Daar zijn ook diverse labo’s om het nodige te testen. Rond Amsterdam en in Friesland is in de scheepsbouw decennia lang kennis opgebouwd over bouwen met hout.

Met een Eindhoven en een Delft is er bij architecten toch meer dan voldoende kennis aanwezig om te onderzoeken wat voor soort houtbouw geschikt is in deze tijd, met de huidige woningwensen? En dan, net over de grens, is er Leuven. Daar hebben ze een nanotechnologie ontwikkeld die er bijvoorbeeld voor zorgt dat er geen vuil op ramen blijft zitten. Glas blijft schoon … In Delft en Leuven is men bezig om glas energie-opnemend te maken zodat elektriciteit gewonnen kan worden. Kortom, er lijken voldoende mogelijkheden aanwezig voor houtbouw met veel glas …

Technisch mogelijk

De aanwezige hoogleraren knikten. Het was allemaal technisch mogelijk, dat wel. Tom Willem had daarin gelijk. Maar de politieke realiteit en de economische haalbaarheid voor houtbouw waren helaas nog steeds ver te zoeken. Universiteiten en Hogescholen werken op dit moment ook niet echt op deze wijze samen.

De Politiek

De Haagse politiek is al helemaal nog niet wakker, serieuze interesse is niet. Nut en noodzaak ontbreken … Wel, dan is het wachten op een politiek gevoelige ramp. Dan zal er wel een soort Deltaplan komen voor de bouw. Waarbij bouwen in en met hout een serieuze optie wordt. De cyclische retourtijd van hout – CO2 dus – wordt dan verlengd naar zo’n jaar of 10-20 afhankelijk van soort hout en type bouw. Een serieuze CO2 reductie dus !