+31(0) 6 53 24 78 44 info@denhoed-co.nl

Think and Grow Rich

Think and Grow Rich behoort tot de beste boeken over zelfontwikkeling. Napoleon Hill interviewde meer dan 500 ‘rijken der aarde’ en werd hierin begeleid door staalmagnaat Andrew Carnegie.

Zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling is met oog op de toekomst werken aan één of meerdere doelen. In het boek staan relevante stappenplannen en waarheden die voor iedereen herkenbaar zijn. In 2021 kwam er een film over uit: Think and Grow Rich, The Legacy.

Denk Groot en Word Rijk kent een dubbele betekenis. Het lijkt,  als je de titel bekijkt, heel erg over geld verdienen te gaan, maar de kernboodschap ligt in andere vormen van rijkdom en succesvoller worden, die voor veel mensen belangrijker zijn. Een voorbeeld hiervan is o.a. jouw passie vinden. Jouw passie vinden is moeilijk, en kan in wezen alleen door te experimenteren met nieuwe dingen.

Storyline Think and Grow Rich. 

De storyline van Think and Grow Rich gaat over rijkdom en laat de lezer zelf bepalen wat die rijkdom is en hoe die zich vormt. Het boek beschrijft de formule voor een succesvol en voldaan leven en richt zich daarbij vooral op rijkdom in vriendschappen, relaties, familiebanden en spirituele inzichten.

Geld en materiële zaken zijn een middel, maar kunnen volgens Napoleon Hill beter geen einddoel zijn. Het draait er in het leven om dat jij leert om jouw beste leven te leiden en daarin zelf jouw ultieme rijkdom te bepalen.

In het boek staan identiteit en karakter centraal. Ergens in ieder mens zit een kracht die elke droom en ieder verlangen kan waarmaken, maar je dient zelf die kracht ontdekken en leren gebruiken. De stappenplannen in het boek helpen om dat voor jezelf inzichtelijk te krijgen.            

Het leven is…

Volgens Think and Grow Rich is het leven geen aaneenschakeling van toevallige omstandigheden, gebeurtenissen of bestemmingen. Zelfs wanneer alles tegen je werkt, heb jij nog de mogelijkheid om het script te herschrijven zoals jij dat wilt. Het leven dat je leidt en de persoon die je bent, zijn het resultaat van de gedachten die je hebt gehad en de beslissingen die je hebt genomen.

Jouw overtuigingen en gedachten bepalen hoe jij denkt en wat je doet. Ze bepalen jouw gedrag en resultaten. Wanneer je weet hoe dit zich heeft gevormd, kun je de controle terugpakken door je gedachten en overtuigingen te veranderen, waardoor je leven kan veranderen.

Door vastberaden beslissingen en besluiten te nemen kun je een proces in werking zetten dat jouw leven verandert. Zo bepaalt elke beslissing in je leven de uiteindelijke bestemming.

Eén van de centrale ideeën in het boek is dat jij moet beslissen wat je leuk vindt om te doen om daar de rest van je leven aan te wijden. Als je doet wat je leuk vindt – waar jouw passie zit –  is de kans groter dat je succesvol wordt en dat je mensen in jouw omgeving zoekt die met soortgelijke zaken bezig zijn.

Dat blijkt voor veel mensen een uitdaging, want veel mensen denken hier niet over na of hebben niet genoeg kracht om hun dromen te volgen. Ze verdwijnen na hun opleiding in het bedrijfsleven en passen zich aan naar de regels van hun werkgever.

Succesformule

Napoleon Hill onderzocht de belangrijkste entrepreneurs. Het is een duur woord: Entrepreneur… En velen gebruiken het om zichzelf en hun zakelijke bezigheden te omschrijven. Zeker in het social media tijdperk. Maar, wat is een Entrepreneur ? Wat doet een Entrepreneur?..

Volgens Napoleon Hill zijn er een aantal specifieke vaardigheden nodig om echt achter jouw dromen aan te (blijven) gaan. In Think and Grow Rich noemt hij een grenzeloos verlangen, passie en een onverslaanbare vastbeslotenheid om een kristalhelder, concreet doel te bereiken. En hoewel de weg naar succes en geluk vele valkuilen, risico’s en hindernissen kent, moet vrijwel iedereen die echt grote successen wil behalen bij de bodem starten en tegenslagen overwinnen.

Volgens Hill werkt deze succesformule voor iedereen die klaar is om in zichzelf en zijn Mindset te investeren. Onafhankelijk van het opleidingsniveau en omgevingsfactoren, zullen degenen die zich het geheim meester maken en leren toepassen grote successen behalen en met het leven leren onderhandelen op hun eigen voorwaarden.

Kernpunten

1: Gedachten zijn dingen. Volgens Hill is succes mogelijk wanneer gedachten gecombineerd worden met een concreet doel, doorzettingsvermogen en een vurig verlangen naar succes. Wanneer dit lukt zal geen barrière te hoog zijn en zullen gedachten zich manifesteren in een drijfveer om doelen te bereiken en grote successen te behalen.

2: Een brandend verlangen. De oorsprong van elk succes is een brandend verlangen. Wanneer jouw verlangen alles overstijgt, is succes onontkoombaar, want jij zult jezelf geen optie geven om te falen en niet terugdeinzen wanneer iets langer duurt dan verwacht.

3: Bouw aan geloof en overtuiging. Via visualisatie kun je je verlangen uiteindelijk verwezenlijken. Het boek geeft technieken om je onderbewustzijn ervan te overtuigen dat je oprecht gelooft dat je krijgt wat je vraagt. Je onderbewustzijn zal zich door die overtuiging laten leiden en geeft er rotsvast vertrouwen voor terug.

4: Dit gaat over Autosuggestie. Volgens Hill is bewezen dat jouw onderbewustzijn het beste reageert op gedachten die doordrenkt zijn van emoties en gevoel. Als je jouw onderbewustzijn niet weet te bereiken met woorden en gedachten die zijn verwezen met geloof en emotie, zullen jouw inspanningen geen resultaat bereiken. Door te blijven concentreren verandert jouw verlangen in een vurige obsessie.

5: Ontwikkel specialistische kennis. Hill zegt dat er twee soorten kennis zijn, namelijk algemene kennis en specialistische kennis. Volgens Hill is alleen toegepaste, specialistische kennis geld waard, en ook alleen wanneer deze kennis gestructureerd, toegepast en gericht is op het specifieke doel om rijkdom te verwerven.

6: Werk aan verbeeldingskracht. De meeste ideeën komen uit jouw gedachten, en jouw gedachten ontstaan uit jouw verbeelding. Met behulp van verbeeldingskracht krijgt jouw verlangen vorm en daadkracht. Alles wat je je kunt verbeelden kun je waar maken wanneer je start met je plannen op papier schrijven.

Vanaf dat moment heb je de eerste tastbare stap gezet op weg naar het realiseren van realistische doelen en dus realiteit. Degene die nooit doelen opschrijft zal het ook lastig vinden om heldere doelen te formuleren en overbrengen naar anderen.

7: Werk met een gestructureerde planning. Tot nu toe is geleerd dat alles wat iemand creëert of verkrijgt begint met verlangen dat ontstaat uit verbeeldingskracht. In jouw verbeelding worden plannen samengesteld die door jou en een team van specialisten waargemaakt kunnen worden. Dit kan alleen waargemaakt worden met doelen stellen.

Je kunt nooit alles alleen doen en daarom moet je op zoek naar een gemotiveerde Mastermind groep waarmee je het plan, voor rijkdom en om concreet geld te verdienen, perfectioneert.

8: Werk aan besluitvaardigheid. Het gebrek aan besluitvaardigheid is één van de belangrijkste oorzaken van mislukking omdat het uitstelgedrag in de hand werkt. Als jij iets wilt bereiken in het leven moet je zo snel mogelijk besluiten leren nemen en niet meer terugkijken wanneer je een keuze hebt gemaakt.

Mensen die dit niet kunnen, twijfelen constant, veranderen van richting en ontnemen zichzelf de kans om te groeien. Goede leiders nemen keuzes met moed en denken daarbij niet aan de mening van anderen. Ze streven met vertrouwen hun doelen na en betalen de prijs voor hun daden.

9: Werk met volharding, oftewel doorzettingsvermogen. Op een consistente manier meer doorzettingsvermogen ontwikkelen is de sleutel tot succes wanneer jij doelen probeert te bereiken.  Sta jij niet waar je wilt staan en geef je regelmatig je doelen op? De basis van volharding is wilskracht gecombineerd met verlangen. Succesvolle mensen die resultaten bereiken komen zo ver omdat ze met doorzettingsvermogen aan hun doelen hebben gewerkt. Wanneer iets niet lukt, maar jij niet opgeeft, geef je jezelf veel ruimte om jouw doelen te bereiken.

10: De Mastermind Power. Georganiseerde en intelligent gestuurde energie is de stuwende kracht om doelen te bereiken. Zorg ervoor dat jij met jouw Mastermind zo optimaal mogelijk alle problemen oplost. Mensen nemen karaktereigenschappen, gewoontes en denkwijzen over van degenen met wie ze omgaan, dus door je met grotere denkers te verbinden zul je zelf ontwikkelen en toegang hebben tot gezamenlijke intelligentie, kennis, ervaring en spirituele kracht.

11: De wonderlijke transformatie van seksuele energie. De emotie van seks brengt mensen in een staat van bewustzijn die in verband wordt gebracht met lichamelijke energie, terwijl geestelijke energie niet worden opgemerkt. De kracht van seks brengt energie teweeg waar mensen onvoorstelbaar vindingrijk, moedig, creatief en doorzettend van worden. Niet alleen waren succesvolle mensen in de geschiedenis sterk gericht op seksuele verlangens, maar ze hadden meestal ook een sterke levenspartner achter zich staan.

Door de onweerstaanbare kracht van seks zijn mensen in staat tot superieure daadkracht en vechtlust. Maar gebruik jij deze kracht op de foute manier of raak je er zelfs slachtoffer van? Dan kan seksuele energie ook jouw ondergang worden.

12: Het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn bestaat uit een veld van bewustzijn waarin elke gedachte via één van de vijf zintuigen de geest bereikt. Alle signalen, indrukken, gevoelens, ingevingen en gedachten worden er ontvangen en opgeslagen; of jij dat nu wilt of niet. Jouw onderbewustzijn reageert vooral op overheersende gedachten en verlangens die zijn vermengd met emotie en vertrouwen.

Wanneer je hier kunstmatig ideeën wilt planten moeten die gebaseerd zijn op die richtlijnen. Mede daarom is het zo belangrijk dat wat jij ook doet; jij met groot verlangen doet. Think and Grow Rich leert je hoe je onderbewustzijn kunt sturen op een positieve manier.

13: Het menselijke brein. Veel mensen nemen het menselijke brein en het trainen van je Mindset niet zo serieus, maar geven toe dat je grote dingen kunt veroorzaken via je brein.

Het is belangrijk dat je je brein blijft trainen door te lezen en te studeren. Je zult zien dat jij wanneer je begint, je steeds verder komt op het gebied van zelfontwikkeling. Er is nog veel onduidelijk over het brein, maar door gespecialiseerde kennis en krachten te bundelen kun je praktische gemeenschappelijke doelen bereiken.

14: Het zesde zintuig. Wanneer jij de voorgaande principes beheerst, blijft er nog één principe over. Dit noemen succesvolle mensen ‘het zesde zintuig’. In dit onderbewustzijn komen ingevingen, ideeën en gedachten onze wereld binnen, op momenten dat er nood aan is..

Je kunt dit zesde zintuig (ook creatieve verbeeldingskracht genoemd) trainen voor succes, zodat jouw karakter beter in staat wordt om succesvol te denken en handelen.

15: De spoken van angst. Angsten zijn levensgevaarlijk en vormen de basis voor ontmoediging, verlegenheid, uitstelgedrag, onverschilligheid, besluiteloosheid en gebrek aan ambitie

Angst zit in het onderbewustzijn en bestaat alleen in jouw gedachten en verbeeldingskracht. Het gevaarlijke aan angsten is dat ze niet alleen jouw eigen leven bederven, maar ook dat van de mensen om je heen. Want mensen die hun angsten niet de baas zijn, kunnen moeilijk zichzelf zijn en succesvol worden.

Tot slot

Think and Grow Rich is met name interessant voor startende ondernemers die moeite hebben met planning en structuur. Het boek leert heel duidelijk positioneren en specialiseren in een waardevol, specialistisch segment. Het is geschikt voor iedere leider die op zakelijk en persoonlijk vlak wil groeien door op een eerlijke wijze naar zichzelf en de huidige situatie te kijken.

Het boek speelt in op jouw gedachten en jouw Mindset en leert je sturen naar de kant met de meeste kansen: het positieve. Dit moet je opwekken door oefeningen te doen die iedereen met een rationele mind en een vooroordeel aan het lachen zullen maken. Voor jou zal het werken…