+31(0) 6 53 24 78 44 info@denhoed-co.nl

Twee wolven

De Cherokee legende van de twee wolven vertelt een verhaal over een doorlopend gevecht tussen twee krachten binnenin onszelf. Het is een conflict tussen onze donkere kant (de zwarte wolf) en onze meer verlichte, nobelere kant (de witte wolf). De tweestrijd tussen goed en kwaad, geluk en trots, schuld en nederigheid definieert ons in grote mate.

Innerlijke strijd

Op een avond vertelt een oude wijze Cherokee-indiaan zijn kleinzoon een verhaal over een innerlijke strijd waar we soms als mensen mee geconfronteerd worden.

In het hart van ieder mens wonen twee wolven. De éné wolf is vriendelijk, zachtaardig, geeft vreugde en liefde, doet niemand kwaad, is behulpzaam, empathisch, eerlijk, zorgt voor zijn medemens, …  Terwijl de andere wolf kwaadaardig is, boos, jaloers, bezorgd, verdrietig, hebzuchtig, arrogant, egoïstisch, liegt, heeft wrok, denkt enkel aan zichzelf en zijn ego, …..

De Cherokee-indiaan zwijgt zodat zijn kleinzoon zich een goed beeld kan vormen van de witte en zwarte wolf. Vervolgens zegt de oude man tegen zijn kleinzoon dat beide wolven in ieder van ons leven. Beide wolven zijn aanwezig en willen het voor zeggen hebben in het doen, denken en laten van ieder van ons.

Er volgt weer een stilte en de kleinzoon denkt na en vraagt; welke wolf wint er ? Waarop de oude man antwoordt; de wolf die jij eten geeft. De wolf die jij voedt, zal groeien.  

Aristoteles

Zoals Artistoteles al vertelde: Alles wat je aandacht geeft, groeit.Er bestaat echter nog een tweede verhaal dat misschien wel interessanter is.

Tweede verhaal

In dit verhaal vertelt de oude Cherokee-indiaan zijn kleinzoon dat eigenlijk beide wolven moeten gevoed worden. Dat het niet om kracht gaat, maar om balans. Dat het belangrijk is om beide wolven te voeden omdat we ze allebei nodig hebben. Dat we beide wolven langs het juiste pad leiden en niet één van de twee wolven uithongeren. 

We worden allemaal in het leven geconfronteerd met woede, pijn, verdriet, angsten, jaloezie, … onze emoties schieten soms alle kanten op en daarom is het belangrijk dat we er op een juiste manier mee omgaan. 

Het is belangrijk te aanvaarden dat we als mens uit yin en yang bestaan, we hebben soms de duister nodig om daarna het licht te kunnen omarmen. Door onze schaduw te begrijpen en leren mee om te gaan kunnen we onze schaduw ook onder controle krijgen.

Aandacht geven

De oude man vertelt zijn kleinzoon dat wanneer we de zwarte wolf niet voeden en laten verhongeren deze wolf zich zal verbergen en de witte wolf achtervolgen. De zwarte wolf zal wachten tot hij zijn kans ziet om toe te slaan op het moment dat hij een zwakte ziet bij de witte wolf.

Ook de zwarte wolf beschikt over goede kanten, die de witte wolf niet heeft. Door beide wolven aandacht te geven, zal er ook geen gevecht zijn om je aandacht en kan je de geneugten van beide wolven gebruiken. Op deze manier zal er een innerlijke harmonie ontstaan in jou en leer je omgaan met emoties. 

Emoties

Door te leren luisteren naar je donkere emoties, ga je ze ook beter begrijpen om ze te transformeren in een kracht. Laat je angsten niet verhongeren, maar luister naar wat jouw angst je vertelt. Het is altijd beter om trachten iets te begrijpen dan het weg te duwen. Wanneer je verdriet kan transformeren naar een kracht, kan je in de toekomst je liefde als kracht inzetten en niet meer als emoties. Emoties kunnen ons zo onderuit halen zonder dat we het beseffen. Je leven zal op een positieve manier verbeteren. 

Strijd en vrede

De strijd in jou zal gaan liggen en als er geen strijd meer is, wordt er plaats gemaakt voor harmonie. Vrede hebben is onbetaalbaar, wie vrede heeft, heeft eigenlijk alles. Is er strijd en oorlog in je leven, dan heb je eigenlijk niets. 

Ga op een respectvolle manier om met beide krachten die in jou als mens wonen door ze allebei aandacht en voeding te geven in een juiste verhouding. Niemand wilt pijn, niemand wilt verdriet, doch zonder regen zouden we geen regenboog kunnen zien. Sterker nog, sommige stormen zijn nodig om je leven te zuiveren, om de weg naar iets mooiers te kunnen maken. 

Als de weg in jou vrij is, ben je in staat om te luisteren naar de stemmen van je innerlijk weten om de juiste beslissingen te nemen, om te kiezen wat goed is voor jou. 

Bron:

Debbie Ford, Licht op schaduw