De realiteit is dat de wereld wordt gedomineerd door groepen, grote en kleine. Groepsdynamica gaat over de kennis van het conditioneren door groepen. Op het moment dat je begrijpt hoe groepen opereren, begin je ook de wereld om je heen te begrijpen en waarom mensen soms zijn zoals ze zijn.
Kleine groepen
De meeste dingen waar we een afkeer van hebben bij mensen, zie je niet terug bij door HR gehanteerde persoonlijkheidstesten. Onze minpunten komen tot leven in kleine groepen. We lopen bijna dagelijks rond in een kleine groep. We worden allemaal geboren in een kleine groep, in een gezin. We leven er in en we creëren ze. Groepen zorgen op hun manier voor het conditioneren van de mens, de mensheid.
Op het moment dat je in een familie situatie bent, het moment dat je in een groep van vier mensen aan een tafel in een restaurant aan het genieten bent, gelden er andere regels. Die zijn totaal verschillend en ze zijn soms zo anders dat het op een bepaalde manier beangstigend is.
IJdelheid
Wat we moeten begrijpen in de mens is dat we denken dat we bovenaan in de keten staan. De ijdelheid van ons brein is de reden dat we denken dingen te kunnen controleren, alles te kunnen bepalen… Maar de realiteit is dat we gecontroleerd worden door dingen die we niet kunnen zien en waar we geen bewuste toegang toe hebben. De gemiddelde mens heeft geen fundamenteel gewaar-zijn tot die controle mechanismen.
Bedenk wat het is om naar huis te gaan, naar jouw oorspronkelijke familie. Hoe voelde het toen je terug ging naar die omgeving? Denk aan al die dingen die terugkwamen, die je niet leuk vond, waar je een hekel aan had. Aan al die dingen die er ineens weer waren in jouw persoonlijkheid waarvan je dacht dat je ze achter je gelaten had. Die waren ineens weer terug.
En dat de wijze waarop je behandeld werd, niet anders was dan het ooit was geweest. Of je nu 12, 30 of 50 bent en een succesvolle carrière achter de terug hebt, je bent gewoon weer kind van jouw moeder. Ongeacht of je haar nu vertelt dat je weliswaar haar kind bent, maar geen kind meer bent… Dat is precies wat de groepsdynamiek doet, wat kleine groepen doen.
Grote groepen
Als je met familie bent, dan is het heel gemakkelijk om te denken dat jij ze met jouw leven moet beschermen. Iedere ouder wil toch stervaan voor zijn / haar kind? Dat is inherent aan de wijze waarop de groepsdynamiek werkt.
Ga je op in een grote groep, dan zijn mensen zelfs bereid zich op te offeren voor een idee, te sterven voor een idee, te doden voor een idee. Omdat het ondersteund wordt door de energie van de groep In dat mechanisme ben jij niet jezelf, het is iets wat jou overkomt, het is iets wat gebeurt…
Er is iets verbazingwekkends aan de natuur van menselijk geweld. Als we onze historie bekijken, dan zijn we killer monkeys. We vreselijke slagers en we hebben van alles gedood, elk dier, zelfs onszelf. Je ziet dat niet terug in de HR-testen, maar je ziet het wel terug bij grotere groepen.
Omdat juist grotere groepen in staat zijn om te zeggen: “Het is tijd om ten strijde te gaan, het is tijd om op te staan en te gaan vechten voor onze bloedlijn, onze gene pool, onze toekomst”. En een normaal individuele persoon, die dat niet noodzakelijk in zich heeft, kan heel gemakkelijk meegevoerd worden.
Familiegevoel
Het is net als de verhalen uit welke oorlog dan ook. Het is zo gemakkelijk om te denken dat je individuen kunt beschuldigen voor wat ze gedaan hebben. De meest onschuldige omstander kan geheel ingepakt worden door de dynamiek van een groep, omdat dat juist de kracht is van een groep.
We trainen onze soldaten toch ook niet één-op-één? We trainen ze in groepen, in packs. We trainen ze in mechanismen zodat ze op elk niveau gecontroleerd kunnen worden. En dat nog voor lief nemen ook omdat de groep ze automatisch het gevoel geeft tot een familie te behoren, ergens bij te horen. Je wordt in de training automatisch geïntegreerd met anderen en het verbindt je op het mentale vlak met anderen.
Downgrading
Jouw individualiteit, jouw uniciteit, dat is niet wat een groep wil. Het is net als het werken in een organisatie. Je zult moeten werken conform hun regels en dat is dan ook de enige wijze waarop je succes kunt boeken. Het spel spelen zoals gevraagd wordt. Het is de groep die jou conformeert en homogeniseert.
Onder het homogeniseren wordt je verteld hoe goed dat voor je is. Het klassieke voorbeeld zijn de Japanse productiebedrijven in de jaren ’70. Toen deze de wereld veroverden, was iedereen gefascineerd hoe ze dat voor elkaar kregen. Als je daar naar keek, ze hadden de meest perfecte groepswerkers die je ooit gezien hebt. Hun werk was hun familie, hun familie was hun werk. Daar leefden ze hun leven, ze gaven alles voor hun werk. Ze vormden een eigen regiment, werden zo gecontroleerd en hielden er van, want het was hun familie. Dat is de typische dynamiek van een grote groep…
Gangs
Denk ook eens aan al die jonge gasten die de gangs ingesleurd worden. Het zijn vaak nog kinderen. Ze zijn niet slecht. Ze willen graag bij een groep horen en de groep zegt: “We rijden de straat af en schieten op mensen voordat je mag toetreden tot de gang”.
En zo’n aardige jonge gast wil bij die familie horen. Het geeft hem het gevoel alsof hij een plaats kan hebben in die unit, dat er een toekomst is voor hem. Dat er voor hem gezorgd gaat worden, dat er een familie is voor hem. Dat antwoord krijg je ook van jongens die al langere tijd bij een gang zitten. De gang is hun familie, natuurlijk met die typische familie-hiërarchie. Dat is wat de dynamiek van een grote groep doet. Het punt is deze dynamiek, het mechanisme in groepen, te begrijpen…