+31(0) 6 53 24 78 44 info@denhoed-co.nl

Je voelt dat er iets niet klopt in jouw organisatie of team, maar je kunt het niet onder woorden brengen. Dus ga je gewoon door en negeer je de signalen. De signalen die komen vanuit jouw omgeving of vanuit jouw lichaam. Jammer, want er valt veel meer te halen uit de systemische wijsheid die jij in je hebt.

Door je eigen systemische wijsheid aan te zetten, boor je een nieuwe bron van informatie aan. Je komt op een dieper niveau van weten, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Je weet welke drie oerkrachten er werken in de onderstroom van organisaties en teams. Je begrijpt wat je al voelde maar waar je in aanvang nog geen woorden voor had.

Organisatie veranderingen

Een organisatie is een complex fenomeen. Het veranderen van een element kan grote invloed hebben op het totale systeem. Anderzijds is het vaak moeilijk vaste patronen in een organisatie te doorbreken en een nieuwe koers te varen. Een individu of een gehele afdeling kan zonder het te beseffen verstrikt raken in de patronen van het organisatiesysteem. Dit verstrikt raken heeft diverse gevolgen voor zowel het individu als de organisatie, bijvoorbeeld fysieke klachten, maar ook conflicten en een gebrek aan productiviteit en creativiteit binnen de organisatie.

Door situaties vanuit systemisch perspectief te bekijken, krijg je meer zicht op wat er écht speelt in jouw team of de organisatie. Je creëert nieuwe opties in jouw denken en handelen. Besluiten nemen wordt een stuk gemakkelijker. Het lijkt wel of je zodoende minder hard hoeft te werken, vooral in situaties die voorheen ingewikkeld en lastig waren.

Aanpak is eenvoudig

De aanpak is – zeker voor doorstarters en het MKB  -even eenvoudig als effectief:

  1. uitzoomen in plaats van inzoomen op details en deze analyseren;
  2. naar het vertrekpunt kijken om het einddoel te kunnen zien;
  3. openstaande rekeningen onder ogen zien om weer omzet te krijgen;
  4. mallemolens van patronen gaan zien om een andere weg te kunnen gaan en
  5. begrijpen dat problemen oplossingen voor iets anders zijn.

Dat betekent niet dat het altijd makkelijk is om systemisch te interveniëren. Je moet er namelijk zelf iets voor doen: het lef hebben om niet alleen vanuit een ander perspectief te kijken, maar ook te handelen. Bereidheid om de werkelijkheid onder ogen te zien en dromen en illusies durven los te laten. In die zin kun je bij deze manier van systemisch werken niet aan de zijlijn blijven staan. Maar… kleine én grote veranderingen zijn jouw beloning.

Jouw plek

Via een systemische wijsheid leer je hoe je om kunt gaan met belemmerende patronen binnen jouw organisatie. Tevens krijg je inzicht met betrekking tot de plek die je zelf inneemt binnen de organisatie en vanuit welke positie je optimaal kunt functioneren.

Voor alles zal systemische wijsheid kunnen bijdragen aan een menselijker benadering bij organisatieveranderingen. En wel zodanig dat medewerkers zich als persoon én om hun bijdrage vaker erkend en gewaardeerd voelen. Dan worden ook betrekkingen en structuren helderder.  En zal elke medewerker zich vaker vrij van verstrikkingen en beperkende patronen voelen om zich vervolgens geheel aan zijn / haar taak te kunnen gaan wijden.