Nog een jaartje en dan zou haar baas met pensioen gaan. Dan kon ze eindelijk over een nieuw audit systeem nadenken. Want het oude ‘command and control’ systeem voldeed al lang niet meer. Mensen werden alleen maar schuw van en gaven fouten niet toe. Men leerde zo niets. En zeker gezien het principe van zelfsturende teams, dat door de zorg-organisatie omarmd was, moest ook het audit systeem terdege tegen het licht gehouden worden.
Noodzaak Auditing
Ze begreep wel dat een zekere mate van auditing – lees controle – nodig was omdat de organisatie per slot diende te voldoen aan financiële en wettelijke eisen. De directie wilde precies op de hoogte zijn waar wel of niet aan de eisen werd voldaan.
Tom Willem kwam met het idee: “van A naar triple-A, van een pure controlerende audit naar audits, analyse en advies”. “Het uitgangspunt moet toch zijn dat werken leuk, interessant en makkelijk is. Dat wil zeggen zonder al te veel problemen uit te voeren en vooral ook leerzaam”. De zelfsturende teams kunnen heel goed hun eigen kwaliteit in de gaten houden. Via een ‘eigen’ app zouden teams van en met elkaar kunnen leren. Als er ook nog een paar eenvoudige, to-the-point audit-formats en checklisten zouden komen, dan zou een audit juist veel gerichter, leerzamer en prettiger kunnen verlopen. Zinvol en kwaliteit verhogend.
Overall Analyse
Het audit team zou zich dan kunnen toespitsen op de overall analyse. Een analyse van vaak voorkomende, ‘hardnekkige’ en ‘pain-in-the-ass’ problemen. Van ‘haperende’ processen of ‘structureel verkeerde’ keuzes. Het audit team kan zich bekwamen in het aanreiken van een passend advies. Acceptabel, ondersteunend en leerzaam voor een team of een individu.
Het voorstel van een triple-A audit team, een ‘eigen’ app voor de zelfsturende teams en nieuwe audit formats ging er in als koek bij de directie. Het plan uitwerken en budget aanvragen was daarna ‘een eitje’ …