+31(0) 6 53 24 78 44 info@denhoed-co.nl

Het leven heeft uitbundigheid nodig. Te veel informatie zonder ervaring zal uitbundigheid uitbannen. Een vals gevoel en verkeerde connotatie van alles wel te weten groeit dan sterk in jou. Dit wordt in de yoga traditie de dans van het intellect genoemd.

Het Intellect wil ontleden en weten

Het intellect dat alles wil ontleden en weten. Het intellect werkt als een scalpel. Maar het leven kun je niet kennen door het te ontleden, door het in stukken te hakken. Dat is wel de natuur van het intellect. En omdat het vele technologische voordelen biedt, valt er ook niet tegen te argumenteren.

Intelligentie

Onze intelligentie heeft vier fundamentele onderdelen. Eentje is Intellect. Je weet alles maar je eigenlijk weet je niets van het leven.

Het intellect is als een mes, een scalpel. Als je een bloem geeft aan een wetenschapper, dan snijdt deze hem open. En je komt dan heel veel te weten over de bloem, alleen heb je daarna geen bloem meer over. En als je iemand echt wilt leren, snijdt deze dan a.u.b. niet open. Alleen de materiële and fysieke zaken kunnen ontleed worden.

Nu willen we de hele wereld begrijpen door deze te ontleden. Maar, het intellect is een overlevingsinstrument. En overleven is alles wat ze kan doen. Intellect is alleen slim met veel info. Alleen met al die info en data zien jongeren er slim uit bij hun vrienden…

De realiteit is evenwel anders. Zoals de yogi dat uitdrukken: “You can only think from the data you already have. You can not think of anything new, it is not in the nature of thought. It can only recycle the past. What you think is your psychological drama, we don’t care much about that”.

Intellect is de dimensie van intelligentie die is bedoeld voor jouw zelfbescherming. Bouw een muur en voel je veilig en beschermd achter de muur, achter de door jouw zelf gekozen gevangenisstraf. En, wordt een muur te krap, dan zet je toch gewoon een nieuwe muur neer waar je je weer veilig achter voelt. Enzovoorts.

Identiteit

Identiteit is de tweede dimensie van intelligentie. Waar je je mee identificeert, jouw intellect functioneert daar omheen. Ben je geboren in Rotterdam en voel je je Rotterdammer, dan is alles aan Rotterdam geweldig. Zo ook voor Amsterdammers. Er gaat dan niets boven Amsterdam, die geweldige wereldstad. Hetzelfde geldt voor het geloof. Ben je Christelijk of Islamitisch opgevoed, dan gaat daar niet boven. Dan is dat het enige wat bestaat en waarnaar je leeft.

Het intellect functioneert alleen met de identiteit. Hoe contentieus en hoe gestaag jouw identiteit is opgebouwd, bepaalt de effectiviteit van jouw intellect. Het intellect werkt als een ontleed-mes. Je moet dus wel goed weten hoe je jouw intellect hanteert. Jouw identiteit houdt immers het intellect-mes vast.

Waarmee identificeer jij je? Het intellect identificeert zich daarmee. Het intellect doet alles om je te beschermen waarmee jij je identificeert. Als het intellect het mes is, is de identiteit de hand waarmee het mes wordt vastgehouden. Zonder de juiste educatie wordt er in de yoga traditie geen onderwijs gegeven. Zonder de juiste identiteit wordt het mes gescherpt en… kan ongelukken veroorzaken.

Terroristen

We praten veel over terroristen. Ze doen verschrikkelijke dingen. Maar wellicht is te begrijpen dat zij denken iets heel groots te doen. Zij werken voor God of Allah. Een betere werkgever bestaat er in hun ogen niet. Het zijn in wezen prachtige mensen, die bereid zijn te sterven voor waar ze in geloven. Iemand die bereid is te sterven voor zijn idealen, is een groots mens. Maar kijk naar de consequenties die eenvoudig veroorzaakt worden door een gelimiteerde identiteit. Deze identiteit hanteert het intellect, het mes dat alleen maar kan snijden om te ontleden en te verdelen.

Als mensen bereid zijn ergens voor te sterven, dan zijn ze ook bereid er voor te doden. Voor wat ze denken dat terecht is. Ze verwijzen daarbij naar het Heilige boek, daar staat alles in. Dat is hun waarheid, hun geheugen ook. De derde dimensie van intelligentie. Maar wellicht hebben ze in deze het verkeerde script gelezen, zijn ze verknipt door de scripties. Simpelweg vanwege hun gelimiteerde identiteit en beperkt geheugen – ze hebben vaak maar één boek gelezen – veroorzaken ze vreselijke dingen. Staan ze niet stil bij de consequenties…

Expansie

De vierde dimensie van intelligentie – de dimensie van onwetenheid – is bedoeld om uit te breiden, voor expansie. Iedereen wil groeien, zijn / haar mogelijkheden uitbreiden. Vooral deze dimensie van onwetenheid wordt dan grenzeloos onderschat. Het vertegenwoordigt de ware levenskracht en levensvreugde. Onwetendheid is de bron van creatie, de bron voor onmetelijke mogelijkheden. Het ongelimiteerd willen ervaren van het leven is voor ieder mens de bron van uitbundigheid, van expansie. Het is zoals de yogi zeggen: “Sensory body, If you are exuberant, your experiences expands and includes much more…“.