+31(0) 6 53 24 78 44 info@denhoed-co.nl

Dit volksverhaal uit Birma, verteld door Annette Benedictus, maakte op haar werkgroep diepe indruk. Kern: Niet ons Probleem! Moraal: Jawel!

Er was eens

…een koning die samen met zijn adviseur gepofte rijst met honing zat te eten. Een druppeltje honing viel via de kin van de koning op de vensterbank. “Majesteit,” zei de adviseur, “Er is een druppeltje honing in de vensterbank gevallen!”. “Geeft niets,” zei de koning. “Dat is niet ons probleem!”

Honing

De honing druppelde van de vensterbank en viel neer op de grond onder het paleis. Een vlieg landde op het druppeltje honing en begon ervan te eten. Maar een gekko sprong boven op de vlieg en at de vlieg op. “Majesteit, een vlieg heeft gegeten van het druppeltje honing dat uit uw mondhoek is gevallen. En nu eet een gekko de vlieg op die van de honing aan het eten was.” “Laat maar,” zei de koning. “Het is niet ons probleem.”

Kat en hond

Een kat sprong boven op de gekko en begon de gekko op te eten. Een hond kwam de hoek om rennen en viel de kat aan. De hond en de kat begonnen te vechten rondom het paleis. “Majesteit, een kat at de gekko op, en een hond heeft de kat aangevallen. Nu zijn de hond en de kat aan het vechten.” “Laat maar,” zei de koning. “Het is niet ons probleem”.

De baas van de kat zag, dat de hond zijn kat aanviel. Ze rende haar huis uit met een bezem en begon de hond te slaan. De eigenaar van de hond zag dat de vrouw zijn hond sloeg met een bezem. Hij rende naar buiten en begon de vrouw te slaan.

“Majesteit, dat druppeltje honing dat uit uw mondhoek naar beneden gleed en op de vensterbank is gevallen… een vlieg wilde ervan eten, een gekko at de vlieg, en een kat at de gekko. Een hond viel de kat aan en nu heeft de baas van de kat de hond aangevallen en heeft de baas van de hond de baas van de kat aangevallen en nu…. zijn er twee mensen in uw paleistuin aan het vechten. Ik moet iemand sturen om ervoor te zorgen dat ze stoppen met vechten.” “Laat maar,” zei de koning, “Het is niet ons probleem”.

Gevecht

Al snel zagen de vrienden van de vrouw dat zij werd aangevallen. Ze haastten zich om haar te helpen. Maar de vrienden van de man zagen dat hij werd aangevallen. Ze renden snel naar hem toe om hem te verdedigen. Een groot gevecht brak uit in de paleistuin, iedereen ging elkaar met de vuisten te lijf. “Majesteit,” smeekte de adviseur, ” Nu hebben de vrienden van de vrouw de man aangevallen en de vrienden van de man hebben de vrienden van de vrouw aangevallen. Er is een groot gevecht gaande in de paleistuin. We moeten iets doen om ervoor te zorgen dat het stopt!”. “Laat maar,” zei de koning. “Het is niet ons probleem”.

Burgeroorlog

Precies op dat moment kwamen soldaten de stad binnen marcheren.

Toen zij zagen dat er een groot gevecht gaande was, snelden ze erheen om ervoor te zorgen dat het gevecht zou stoppen. Maar toen zij hoorden wat er aan de hand was, kozen sommige soldaten partij voor de man, en andere soldaten kozen partij voor de vrouw. De soldaten kregen ruzie met elkaar. Tijdens de ruzie trok iemand zijn pistool… en vuurde! Een burgeroorlog brak uit!

Wel ons probleem …

In de oorlog brandde het paleis af tot op de grond. De koning en zijn adviseur stonden in de as van het paleis en keken om zich heen. “Ik denk…..” zei de koning, “Dat de druppel honing wél ons probleem was!”