+31(0) 6 53 24 78 44 info@denhoed-co.nl

Gevoelige planten, en dan heb ik het niet over de ’gevoelige’, creatieve Belbin types die ‘plantjes worden genoemd. Dan heb ik het letterlijk over planten, planten die gevoelig zijn voor energie. Je hebt misschien verhalen gehoord over het effect wat het pesten versus het complimenteren van planten heeft op hun gezondheid en groei.

Proef

Op een goede dag heeft een IKEA winkel twee van haar eigen planten genomen en deze geplaatst in een school. Eén plant werd ‘gevoed’ met complimenten en lieve, bemoedigende woorden, terwijl de andere gepest werd met hatelijkheden en scherpe kritiek. De kinderen werden aangemoedigd om hun eigen stem op te nemen om zo hun liefde voor de eerste plant en haat voor en kritiek op de tweede, op social media te delen.

Na 30 dagen spraken de resultaten voor zichzelf. Waar de eerste plant doorging met groeien en bloeien, was de gepeste plant duidelijk zichtbaar aan het worstelen. Deze zag er troosteloos uit met hangende, bruine bladeren.

Woorden

Met dit resultaat voor ogen, bedenk eens hoe de woorden die wij gebruiken een impact hebben op anderen. Op hun gezondheid, groei en welvaren. Want dat is wel wat ze doen. Ook op ons eigen gezondheid, groei en welvaren heeft het impact. Het is – zeker naar de jeugd dan wel jonge medewerkers toe – van vitaal belang dat we het gebruik van onze woorden nagaan. En hoe de toon en het taalgebruik de koers van ons leven bepalen.

Exercitie

Een exercitie die een moeder gaf aan haar dochters leverde in eerste instantie de nodige weerstand, vermijding en onwil op. De opdracht was om een lieve, waarderende, bemoedigende brief aan zichzelf te schrijven. Toen ze uiteindelijk de opdracht hadden voltooid, waren ze geëmotioneerd. Het had hun dieper geraakt dan ze hadden vermoed. Het maakte hen uiteindelijk moediger, opener en flexibeler dan ze hadden verwacht … Het had de wijze waarop ze over zichzelf dachten, ‘dramatisch’ veranderd …