Hoogbegaafd
Er is nogal wat literatuur over hoogbegaafdheid. Vooral gericht op docenten, hoe zij hun leerstof – hun verrijkingsmaterialen – zo overzichtelijk en behapbaar mogelijk kunnen overdragen. En daar gaat het fout. Hoogbegaafdheid is zo breed, zo complex, zo diepgaand en intens dat het niet in één aanpak, één methodiek, concept of programma gevat kan worden.
Amsterdam
De grootstad Amsterdam is een ware metropool waarin alles gebeurt en alles mogelijk is. Voor sommigen het hedendaagse Sodom en Gomorra, voor anderen een fascinerende, creatieve, spirituele gemeenschap die buitengewoon inspirerend en energie-gevend is.
Werk, sex, geld en geloof
Praten over werk, sex geld en geloof is een tamelijk groot avontuur. Mensen vinden dit heel persoonlijke onderwerpen. Maar het gaat hier niet om deze onderwerpen sec, maar om iets achter deze dingen, een andere dimensie die betrekking heeft op hoe we in het leven staan en naar de dingen kijken.
Business verhalen
Business literatuur met hoopvolle verhalen. Sommige auteurs zijn daar heel goed in. Dan denk ik aan consultants, coaches, (gepensioneerde) CEO’s, institutionele onderzoekers, staf-medewerkers, business bestseller schrijvers, maar ook aan bepaalde politici en natuurlijk aan wetenschappers. Hun verhalen zijn vaak aansprekend, inspirerend en soms ook aangrijpend. Hun verhalen zijn in de meeste gevallen gebaseerd op een aantal klassiek-filosofische karakteristieken.
Communiceren en acteren
Organisaties zijn opgebouwd uit diverse groepen of teams: projectteams, onderzoeksgroepen, managementteams, bestuurscolleges, belangengroepen, etc. Voor het proces van communiceren en acteren is de juiste vraag, wat de ander precies bedoelt, van vitale betekenis.
De juiste vraag
Een raadgever kan geconfronteerd worden met de einduitslag van een gedachtengang of oordeelsvorming. De vraagsteller heeft een heel diagnostisch denk- en doe-proces achter de rug en komt met een vraag. maar misschien is het niet de juiste vraag.
Never waste a good crisis
Om werkelijk met elkaar in contact te komen zijn zinvolle conversaties nodig. Conversaties om de sociale, materiële en spirituele realiteit te onderzoeken binnen de huidige global reality.
Innoveer zoals de natuur dat doet
De natuur doet haar experimenten op een ongelooflijke schaal. Je zou deze inspanningen kunnen omschrijven als grootschalige parallelle experimenten. Sommige van die experimenten lukken en andere niet.
Het leidend principe
Het leidend principe is antwoord op de vraag: Wat in de kern zijn we? Het gaat om iets dat hét kenmerk is van een organisatie en daarom uiterst belangrijk is in haar voortbestaan, in wat ze doet en in wat de buitenwereld daarvan merkt. Soms is er sprake van enkele leidende principes. De organisatie die daar niet van bovenaf helderheid en ordening in aanbrengt, kenmerkt zich doorgaans door conflicten over de vraag: waar zijn wij nu eigenlijk voor?
The Big Five
De Big Five slaat op de vijf karaktertrekken die het onderscheidt. Dit persoonlijkheidsmodel is oorspronkelijk gebaseerd op een Amerikaans onderzoek naar het gebruik van alle bijvoeglijke naamwoorden waarmee proefpersonen het karakter van een bekende persoon beschreven.
De 4 wezenlijke Leiderschapsstijlen
Er zijn in wezen vier leiderschapsstijlen te onderscheiden die jij kunt invullen: de rationele, de abstracte, de creatieve en de eigengereide. De eerste drie zijn redelijk te combineren of af te wisselen, al naar gelang de voorliggende vraag of heersende situatie. De laatste, de eigengereide, het woord zegt het al… niet.
Gewilde leiderschapskwaliteiten
Toonaangevende advies- en onderzoeksbureaus Zenger & Folkman en McKinsey hebben onderzoek gedaan naar leiderschapskwaliteiten in het buitenland.
Niveau 5 Leiderschap
Waarom presteren sommige bedrijven significant betere dan andere, vroeg de Amerikaanse bedrijfskundige Jim Collins zich af.
Gods in Management
Met Gods in Management geeft Charles Handy een losse benadering van management. Het geeft meer plezier, is creatiever, persoonlijker, politieker en intuïtiever en toch zijn er bepaalde leiderschapspatronen te onderscheiden
Macht
Een bekend adagium, bedacht door de Engelse historicus Lord Acton, is: “Power corrupts and absolute power corrupts absolutely”. De verleiding om macht te misbruiken om voordelen te behalen, is altijd aanwezig. Dat kunnen materiële of financiële voordelen zijn, maar ook immateriële, zoals seksuele gunsten.
The very Core of Economics
Economy is derived from the Greek oikos (οἶκος): house and nomos (νόμος): rule. Literally so: home economics. Economy is a science concerned with the choices people make at the production, consumption and distribution of scarce goods and services.
The New Economy
The New Economy is about maximizing relationships and not about maximizing profits.. Rather than striving for continuous growth, international branding and centralized control, new models are scaled to build authentic and meaningful relationships, which add to the quality of life in local / regional communities and natural environment.
New Economy marketing
The New Economy market – the ‘green’ or lifestyle of health and sustainability) market (LOHAS) is big and getting bigger every year. It’s the fastest growing segment of the economy And, of course, making money – a fair and healthy income – is a part of it.
The Experience Economy
Time and money are two things in the experience economy and people want to spend their hard¬-earned money and hard-¬earned time on experiences, experiences they perceive as authentic.
Innovatie en Creativiteit
De voorspelling is dat Artificial Intelligence en robots zo’n 10-20% van alle banen gaan vervangen. Hoe ga je dan als mens de competitie aan met iets of ‘iemand’ die een 5.000 keer sneller is, die 5.000 keer sneller denkt? Dat lijkt een verloren zaak.
Innovatief Organiseren
Omgevingsfactoren zijn voor alle organisaties moeilijk te beïnvloeden. Of een organisatie wel of niet succesvol is, wordt dus bepaald binnen de organisatie en dan vooral door de mensen die daar werken. De organisaties die er echt uit zullen springen in de toekomst zijn de organisaties die ontdekken hoe ze op alle niveaus gebruik kunnen maken van het vermogen en de bereidheid tot leren, innoveren en presteren van hun mensen.
High performance organiseren
Teams zullen in de toekomst de voornaamste bouwstenen zijn voor de prestaties van organisaties. Niet dat organisaties het vormen van teams zullen promoten. Het is veeleer een kwestie dat teams het individu zullen overtreffen. Met name als er meerdere skills, ervaring en een gedragen besluitvorming nodig zijn.
Wezenlijke vrijheid
Vrijheid wordt over het algemeen opgevat als het vermogen om jouw doelen te bereiken en op geheel eigen wijze vorm te geven aan de verwezenlijking van je verlangens. Wat is echter de bron dan wel de oorzaak van jouw doelen en verlangens?
Creatie en Vernietiging
In de traditionele Chinese filosofie onderscheidt men vijf elementen. De Chinese term voor de vijf elementen is Wu Xing. Wu betekent vijf en Xing lopen of bewegen. Er is dus sprake van een proces en Wu Xing gaat dus om vijf soorten processen.
Co-creëeren
Bij het systemisch waarnemen hoort ook een niet-weten. Een niet-weten dat de inleiding kan zijn voor een betekenisvol co-creëeren in een team of vergadering.
Business Innovation Studio concept
Het concept van de Business Studio is speciaal ontwikkeld voor middelgrote organisaties en business units die willen innoveren. Die willen mee-surfen op de golven van mega-trends en de SDG’s, op weg naar de toekomst.
Overheid en Crises
We hebben in een crisis altijd met onbekende zaken te maken. Kan de overheid die dan wel aan, zijn de huidige crises niet te groot?
Oerkrachten in een organisatie
Om zicht op en begrip te krijgen voor de drie oerkrachten in een organisatie, en om te leren werken met systemische vragen, nodigen wij je uit de volgende oefening te doen.
Vragen
Mensen produceren op grote schaal antwoorden op vragen. Welke vragen zijn er ooit voorafgaand daaraan gesteld? En, gelden die vragen nog steeds? Roepen die zogenaamde antwoorden dan geen twijfels en vragen op? Zijn we inmiddels niet verleerd om vragen te stellen?
Rake vragen
Wil je verandering, dan maak je een plan. Je gaat van A naar B en overwint alle hindernissen die je onderweg tegenkomt. Heb je beweging nodig, dan ga je op onderzoek uit. Je zoekt naar wat er vastzit en in dat zoekproces maak je het los. Rake vragen zorgen voor die beweging.
Daverende Dooddoeners
Wie kent ze niet. Deze daverende dooddoeners. Altijd daar om innovaties en veranderingen te vertragen of stagneren. Hier staan ze op een rij. Herken ze tijdig!
Einduitslag denken
Wat is het toch? Wat is het dat leidinggevend hun mensen confronteren met de einduitslag – met het resultaat – van hun denken. En de mensen niet meenemen in het proces hoe ze tot dat resultaat zijn gekomen. Hoe dat proces is verlopen.
Human Design
Er worden mij vaak vragen gesteld over Human Design: “Wat heeft het jou gebracht?”, “Kun je het mij uitleggen in Jip en Janneke taal?”, “Hoe gebruik je het”…
Lerende Organisatie
In een lerende organisatie zijn denken en doen gekoppeld. Leren en presteren zijn integraal verbonden. Door een directe feedback over de kwaliteit van prestaties, individuele en groepsgewijze reflecties en continue aanpassingen op basis daarvan.
Teams
De wereld wordt geregeerd door teams. Door bestuursteams, directie teams, business teams, management team, project teams, In de Corona-tijd is de nadruk op het functioneel en succesvol samenwerken extra in het zoeklicht komen te staan.
Succesvolle teams
Bij een teamanalyse en team engineering zijn de volgende vragen relevant om te beoordelen of een team werkelijk succesvol kan zijn:
Team onderzoek
In organisaties werken mensen in teams. Er zijn teams die prima in staat zijn hun resultaten te behalen, vaak met veel plezier en passie. Er zijn ook teams die hun resultaten (net) niet halen. Of dat wel doen, maar met veel gemopper en gedoe.
Teamontwikkeling
Een groep van 2-5 mensen wordt niet zonder meer een team. Ondanks het feit dat er veel over werken in teams gesproken wordt, blijft écht effectief werken in een team iets dat niet uit zichzelf plaatsvindt.
De schaduwkant van teams
De omgeving en context waarin veel organisaties heden ten dage opereren wordt zo complex en veranderlijk, dat deze door individuen alleen eigenlijk niet meer te overzien en te hanteren is. Teamwork...
Valkuilen van teams
Uitzonderlijk presterende projectteams brengen ook dramatische neveneffecten met zich mee. Dat is de andere kant van de medaille bij het werken in teams waar projectmanagers alert op moeten zijn. Want het kan – dat is gebleken in de praktijk – goed fout gaan…
Systemische wijsheid
Je voelt dat er iets niet klopt in jouw organisatie of team, maar je kunt het niet onder woorden brengen. Dus ga je gewoon door en negeer je de signalen. De signalen die komen vanuit jouw omgeving of vanuit jouw lichaam. Jammer, want er valt veel meer te halen uit de systemische wijsheid die jij in je hebt.
Systemisch werken
Systemisch werken is ontstaan vanuit de systeem theorie en psychodrama en ontwikkeld voor (organisatie-)verander-vraagstukken. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de methode van systeemopstellingen een goed instrument is om probleemsituaties bij veranderingen en de interventie-mogelijkheden te verhelderen.
Leiderschap in een VUCA-wereld
In VUCA is aangegeven dat een VUCA-wereld er één is met een hoge mate van vluchtigheid, onzekerheid, complexiteit en vaagheid. Een wereld waarin het steeds moeilijker is om te plannen en lange termijn plannen te maken.
VUCA
De afgelopen decennia vinden we in de wetenschappelijke literatuur talloze termen die wijzen op een toenemend onvermogen de wereld te begrijpen en om te gaan met de dingen die om ons heen gebeuren.
De paradox van Cobb
We weten waarom projecten mislukken, we weten ook hoe we dat in de toekomst kunnen voorkomen, waarom komt er dan geen eind aan de mislukkingen? Dit is in essentie de paradox van Cobb.
De 5 Gouden Regels voor Projectsucces
Wat is het dat grote IT/ICT projecten zo vaak mislukken? Wat maakt dat grote projecten regelmatig het nieuws halen vanwege bijna hilarisch-grote tijds- en budgetoverschrijdingen?
Duivelse dilemma’s
Elke discipline kent ze wel, duivelse dilemma’s. In het simpelste geval is het een kiezen tussen twee kwaden. Ga je bij een virus crisis als politicus nu voor de gezondheid van burgers of voor de economie? Amerikanen zeggen treffend: “dam if you do, damn if you don’t” oftewel, je doet het nooit goed.
Mind Architecture
How do you go about finding anything? By keeping your mind and heart in it. Inte. rest there must be and steady remembrance. To remember what needs to be remembered is the secret of success. You come to it through earnestness.
Wetenschap is geloof
Dat wetenschap niet te rijmen zou zijn met geloof, is klinkklare onzin. Wetenschap zélf is een geloof, het geloof in causaliteit. Sinds de Schotse filosoof Hume namelijk, weten we al dat causaliteit radicaal onbewijsbaar is. Het is niet omdat fenomeen B telkens na fenomeen A verschijnt, dat daaruit noodzakelijkerwijze moet volgen dat A de oorzaak is van B. Dat is iets wat we aan die relatie zelf toedichten, meer niet. Na regen komt immers altijd zonneschijn…
Tools for Conviviality
Ieder hulpmiddel die we als mens verzinnen om ons leven beter te maken, kan ons leven in vergaande mate gaan bepalen
Wetenschapsfilosofie
De wetenschap doet aannamen over hoe de wereld is, en hoe theorie zich verhoudt tot de werkelijkheid. De wetenschapsfilosofie is een discipline van de filosofie die zich bezighoudt met het kritisch onderzoek naar de vooronderstellingen, de methoden en de resultaten van de wetenschappen. Daarbij rekent ze behalve de natuurwetenschappen bijvoorbeeld ook de sociale wetenschappen, de psychologie en de economie tot haar studiegebied.
Delen en het geheel
Iedereen beleeft de wereld anders en niemand ziet het geheel. Elk mens benadrukt een bepaald aspect van het leven. Deze verdeeldheid zit besloten in onze werkwoorden: denken, accepteren, begrijpen, constateren, waarnemen, fantaseren, geloven, voelen, werken, willen, etc.
Intelligentie
Dit is de tijd om diepere dimensies van het leven te onderzoeken. Er is daar het fysieke lichaam en het mentale lichaam. Ons brein hoort volgens de yoga traditie tot het fysieke deel en intelligentie tot het mentale deel. Als mensen hebben we een intelligentie, een cerebrale faculteit en vermogen, die we nog niet goed en volledig weten te hanteren.
Problemen en problemen
Het lijkt er tegenwoordig op dat alles wat maar even tegenzit en we niet kunnen hanteren, alles wat niet gaat zoals we verwachten, alles wat niet uitpakt zoals we hoopten, het etiket Probleem opgeplakt krijgt.
Relaties
Het bespreken van de relatie is, zowel business wise als persoonlijk, vaak een issue. Vele denken daarbij dat relaties in de familiesfeer en liefdesrelaties ongeconditioneerd horen te zijn. Welnu, er zijn altijd condities, in welke relatie dan ook. Het gaat er om of de condities redelijk of onredelijk zijn. Maar, wat voor jou redelijk is, hoeft dat voor een ander niet zo te zijn. En wat een ander redelijk vindt, hoeft dat niet voor jou te zijn. Ergo, er komen fricties…
Uitbundigheid
Het leven heeft uitbundigheid nodig. Te veel informatie zonder ervaring zal uitbundigheid uitbannen. Een vals gevoel en verkeerde connotatie van alles wel te weten groeit dan sterk in jou. Dit wordt de yoga traditie de dans van het intellect genoemd. Het intellect dat alles wil ontleden en weten…
Veranderen, transitie en transformatie
Veranderen en transitie enerzijds en transformatie anderzijds zijn processen die, systemisch gezien, wezenlijk van aard verschillen. Bij verandering en bij transitie gaan we ervan uit dat je weet waar je naartoe wilt. Waar je na de verandering wilt zijn.
Progressiegericht werken
Een progressiegerichte aanpak heeft als basis een theorie over hoe mensen progressie boeken, hoe mensen verbeteren en groeien. Die theorie is gebaseerd op de onderzoeken naar deliberate practices.
Supervoorspellers
Politicoloog Philip Tetlock doet al dertig jaar onderzoek naar voorspellen. Onze wereld, stelt hij, hangt aan elkaar van voorspellingen. Het leuke van voorspellingen is dat je kunt testen of ze kloppen.
Groepsdynamica
De realiteit is dat de wereld wordt gedomineerd door groepen, grote en kleine. Groepsdynamica gaat over de kennis van het conditioneren door groepen. Op het moment dat je begrijpt hoe groepen opereren, begin je ook de wereld om je heen te begrijpen en waarom mensen soms zijn zoals ze zijn.
Teamwork
De omgeving en context waarin veel organisaties heden ten dage opereren wordt zo complex en veranderlijk, dat deze door individuen alleen eigenlijk niet meer te overzien en te hanteren is. Teamwork...
Strategisch denken
Ons hoofd is een centrum van (strategische) vragen en inspiratie tegelijkertijd. Als mens willen we graag de dingen uitzoeken. Er zijn mentaal slechts drie manieren van strategisch denken:
Ikigai
Ikigai (bron: Francesc Miralles en Héctor García) Ikigai is een Japans concept dat staat voor datgene waarvoor jij je bed uit komt en wat echt waard is om voor te leven. Hart 4 elementen Het is het...
Lichaam en hoofd
Het is niet voor niets dat bij mensen het hoofd gescheiden is van het lichaam. En dat de goede dingen doen, wezenlijk iets anders is dan de dingen goed doen.
Duurzame economie
Er is iets fundamenteel mis met de wereldeconomie. Dat weten we al een tijdje. Sinds de economische crisis van 2008 is wereldwijd een protestgeneratie opgestaan die strijdt voor meer gelijkheid, tegen ecologische verwoesting en tegen racisme.
Duurzame organisatie
Ga je overleven – of word je weggespoeld? Is jouw bedrijf al georganiseerd als één enkel organisme? Kan het zich in rap en duurzaam tempo ontwikkelen? Waarschijnlijk niet. Er zijn maar heel weinig bedrijven die dat kunnen.
De 12 Succesfactoren voor Overheidsprojecten
Wat is het dat grote projecten zo vaak als een prachtige vuurpijl opkomen – waarbij iedereen ahhh en ohhh roept – en dan stilletjes uitdoven? Wat maakt dat projecten compleet uit de bocht vliegen? Wat maakt dat grote projecten regelmatig de kranten halen vanwege bijna hilarische, grote tijds- en budgetoverschrijdingen?
De vier Elementen
De vier elementen vormen volgens het Boeddhisme een beschrijving van de materiële, fysieke wereld. Ze vormen ook een model waarmee je naar de onderlinge communicatie en interacties kunt kijken.
Waarde-insignes
Niemand heeft zo’n grote naam gemaakt in creatief denken als Edward de Bono. Hij werkte aan methoden en technieken om het mensen makkelijker te maken problemen op te lossen, op welk gebied dan ook.
De Waardekaart
Competenties, informatie en moderne technologie zijn tegenwoordig gewoon te koop. De vaardigheid om waarde te ontwikkelen en te leveren zal van doorslaggevende betekenis worden. Daarvoor is creatief en innovatief denken nodig.
Hoofddeksels van De Bono
Er zijn technieken die kunnen helpen met het management van processen. De Bono geeft aan dat in Westerse landen problemen veelal eenzijdig worden benaderd, opgeknipt in stukjes, data verzameld en geanalyseerd en in logische stapjes opgelost. Dat kan anders.
Moeilijke Gesprekken (1)
Moeilijke gesprekken zijn emotioneel geladen gesprekken die de onderlinge relatie bedreigen. Ze worden extra moeilijk omdat er niet alles gezegd wordt wat er speelt en gedacht wordt.
Een Begrijpend Gesprek (2)
Elk serieus gesprek, en zeker een begrijpend gesprek, heeft voorbereiding nodig. Vooral als er een moeilijk gesprek aan vooraf gegaan is.
Onderhandelen
Essentieel voor het slagen van onderhandelingen is een relatief goede verstandhouding. Scheid daarbij altijd persoon en probleem. Wees positief en informeer naar de belangen. Door de ander positief te bejegenen én stevig voor de eigen belangen op te komen, creëer je een situatie waarbij de ander vroeger of later tot coöperatie geneigd zal zijn.
Conflicten hanteren
In een samenwerking of in een relatie ontstaan natuurlijk ook wel eens conflicten. In zo’n situatie heb je de mogelijkheid daar verstandig en empathisch mee om gaan. Kenneth W. Thomas en Ralph H. Kilmann hebben een model ontwikkeld om conflicten te hanteren.
Conflicten managen
Conflicten zijn er na verloop van tijd altijd en overal. Thuis, in de privé situatie, maar ook op het werk. Hoe begeleid je nu een jongere en hoe ga je om met volwassenen die een conflict hebben?
De escalatieladder
De escalatieladder van Friedrich Glasl geeft de ontwikkeling in een conflict weer. Elke stap op de ladder heeft gevolgen voor het gedrag van mensen, voor hun houding en hun manier van denken.
Kern van conflicten
Tegenstrijdige en botsende belangen of een verschil van mening kunnen leiden tot een conflict. Er ontstaat een spanningsveld, een strijd en eindigt soms in ruzie. Het verschil tussen de partijen wordt dan als nagenoeg onoverkomelijk ervaren.
Feedback
In het kader van het beter aangeven van jouw grenzen, wordt er bijvoorbeeld tijdens de NLP opleidingen specifieke aandacht besteed aan verschillende feedback methoden. Maar – als ouder met puberende kinderen – hoe geef je die feedback?
Conflicten oplossen
Iedereen heeft of krijgt wel eens te maken met conflicten. Conflicten komen zowel voor op professioneel gebied als privé. Het hebben van conflicten is niet ongewoon en zeker niet erg. Je kunt juist veel leren van conflicten, mits deze op de juiste manier worden opgelost.
Ondersteunende competenties bij conflicthanteringen
Consultants en coaches zullen – zeker bij organisatieveranderingen – regelmatig tegen conflicten aanlopen. Conflicten tussen mensen maar ook conflicten tussen zekere groepen van mensen.
Twee wolven
De Cherokee legende van de twee wolven vertelt een verhaal over een doorlopend gevecht tussen twee krachten binnenin onszelf. De tweestrijd tussen goed en kwaad, geluk en trots, schuld en nederigheid definieert ons in grote mate.
Dante’s kromme
Dante’s kromme geeft het proces en de fasen weer waar een mens, een groep of een organisatie doorheen gaat bij onvermijdelijke en pijnlijke veranderingen.
Mindset en Leiderschap
Heslin en Keating zetten in hun artikel ‘In Learning Mode?” noties ten aanzien van mindset en leiderschapsontwikkeling uiteen. Ze komen tot een aantal theoretische en praktische implicaties ten aanzien van mindset en leiderschapsontwikkeling.
Zelfsturende professionals
Bij toepassing van het 4R-principe ontstaat ruimte waarin de medewerker als zelfsturende professional kan presteren en leren.
Zelfmanagement
Hoe bereik ik Personal Excellence?
Angst
Op dit moment wordt de mensheid geconfronteerd met de twee oerangsten die iedereen wel kent. Twee dingen worden duidelijk als we angstig zijn. We zijn bang als we tegenover iets onbekends komen te staan of als we de gevolgen van een situatie maar al te goed kennen.
Geluk
Geluk en werk, volgens Alexander van den Berg wordt het geluk van mensen in belangrijke mate bepaald door idealen, gedrag en resultaten Idealen, gedrag en resultaten dragen allemaal bij aan iemands geluk, maar resultaten sterker dan gedrag en gedrag sterker dan idealen.
Probleemniveau analyse
Een probleem kan op meerdere wijzen benaderd worden. Veelal zal een manager die een probleem ervaart of een probleem op z’n bord krijgt, proberen dat op zijn niveau en met de mogelijkheden en middelen die hem/haar ter beschikking staan, op te lossen. Op meta-niveau het probleem bekijkend, wellicht niet altijd even handig en verstandig. want, wat als het probleem een symptoom is? Dan blijft het dweilen met de kraan open.
Project drama’s
Sommige projecten verlopen dramatisch, om verschillende redenen. Een onderscheid maken in ‘problem solving’ en ‘opportunity grasping’ kan verhelderend werken.
De 10 T’s
Of het nu om een organisatieverandering of overname gaat, een ontwerp- of bouwproject, een technische ontwikkeling, strategisch marketing traject, of website design … bij elk proces komen deze 10 T’s direct of indirect aan de orde.
Rewire your brain
Dat ons brein een biologische computer is, weten we al langer. Dat het brein vooral goed is in analyseren, meten en kiezen tussen dit of dat, ook. Dat het brein vooral loopt op scripts, verhalen en beelden is ook bekend. Dat het brein bepalend is voor hoe we ons voelen en voor de (rationele) keuzes in ons leven mag ook bekend zijn.
Dynamisch model voor Oordeelsvorming
Niet veel mensen nemen de moeite om methodisch tot een oordeel te komen. Dat kost inspanning. Soms, met een lastig vraagstuk, is helderheid, volledigheid en objectiviteit belangrijk en is een zorgvuldiger proces nodig.
Besluitvorming in organisaties
Omdat de realisering van veel besluiten afhankelijk is van de professionals in de uitvoering, zoeken we naar manieren om de uitvoerders bij de besluitvorming te betrekken.
Wegers en kenners
Wat hebben professionals bij de overheid nodig om aan te kunnen sluiten bij wat de situatie en de omgeving van hen vraagt. Dat kan gaan van wijsheid, verhelderende inzichten, duidelijke kaders, voldoende middelen en mogelijkheden, ondersteunende professionele kennis, beschikbare informatie, de juiste protocollen, etc.
Toezichthouders
In onze contacten met toezichthouders blijkt dat ook zij de laatste jaren volop in een zoektocht verwikkeld zijn naar hoe ze invulling kunnen geven aan nieuwe manieren van toezicht.
Batterijen opladen
Om een visie operationeel te maken in een organisatie, dient er een heldere strategie verwoord te worden. Een strategie is een scherp en gefocust antwoord op de vraag WAT en HOE: “wat gaan we doen, waar willen we gaan spelen” en “hoe willen we willen winnen”. Het is ook een afbakenen van de ‘arena’ en het ‘concurrentie-thema’.
Innovatief Organiseren
Omgevingsfactoren zijn voor alle organisaties moeilijk te beïnvloeden. Of een organisatie wel of niet succesvol is, wordt dus bepaald binnen de organisatie en dan vooral door de mensen die daar...
Duurzaam denken
Een duurzame mindset is een essentiële eigenschap voor de medewerkers van de toekomst en daar ligt ook een belangrijke taak voor scholen, maar ook een concern-staf in de educatieve en voor adviseurs in de raadgevende sfeer.
Leren van de natuur
Van natuur kun je leren. Het is een inspiratiebron als het gaat om duurzame oplossingen voor hedendaagse problemen. Of het nu gaat om wonen, energie, vervoer, voedsel of communicatie; als je naar de natuur kijkt, geeft dat verrassende inzichten en oplossingen.
Succesvolle leiders
Herminia Ibarra pleit in haar boek Act like a Leader, Think like a Leader voor Doen, dan Denken in plaats van andersom. Ibarra is bekend om haar onderzoek naar succesvolle loopbaantransities en...
Leiderschap ontwikkelen
In learning mode” leren leiders beter en meer van uitdagende leiderschapssituaties. Of leiders in een leermodus zitten, wordt beïnvloed door hun mindset, die hen ofwel in de richting van een zelfpromotie-motief duwen ofwel in de richting van een zelfverbeter-motief.
Mensen zijn loyalty-machines
Systemisch waarnemen kun je leren. Wees je ervan bewust dat elk mens deel uitmaakt van meerdere systemen. Systemen die jij niet kent, maar die er wel zijn. Systemen zoals het bedrijf, de afdeling,...
Triggers
In een wat onder gamers inmiddels bekend onderzoek is (MDA: A Formal Approach to Game Design and Game Research) wijzen de auteurs Robin Hunicke, Marc LeBlanc en Robert Zubek van de Northwestern...
Sterke boodschap
Vier werkzame ingrediënten om een sterke boodschap over te brengen. Wil je een goede presentatie geven over een organisatieverandering, zorg er dan voor dat je deze vier elementen / ingrediënten subtiel in jouw verhaal verweeft.
De rauwe realiteit
De realiteit is rauw. De associatie met de Amsterdamse brandweer dringt zich op, waar de kazernecultuur tot verloedering en intimidatie leidde. Bij de Rotterdamse politie was de sfeer niet veel beter.
Ik heb gelijk!
Bron: Paul Postma “Kom niet aan mijn conclusies; ik heb gelijk!” Kinderen en deskundigen houden door dik en dun hun gelijk vol. Ons brein Wat een mens het eerst leert, houdt het neurale systeem...
De Vrijmibo
De managementmonoloog van Gyuri Vergouw over de Vrijmido - de vrijdagmiddag borrel - haalt mooie herinneringen naar boven. Herinneringen uit mijn tijd bij het internationale adviesbureau IWACO. Het...
Big Data Marketing
Dit is rotzooi, dacht prof. Steve Tadelis van de Berkely University. Per jaar verbranden grote bedrijven miljoenen dollars aan advertenties op internet. Onnodig! Truc Er was namelijk een gigantisch...
Regendans
De multinational had gevraagd om een uitgebreid onderzoek voor een gedegen Marketing Strategie. We waren al maanden bezig om goede informatie binnen te halen. Via enquetes, vraaggesprekken, data...
Opruimen
Ook al roepen verandermanagers nog zo hard dat je het geheel anders moet zien. Dat het er niet bij komt, maar al in de kern van je werk zit. Iets anders, iets nieuws komt er altijd bij. Iets...
Schildpad en Schorpioen
Werk je voor of samen met een destructief functionerende persoon? Heb je het gevoel dat je energie verdwijnt telkens als je met die persoon samenwerkt? Twijfel je aan jezelf door zijn of haar...
Niet ons probleem!
Dit volksverhaal uit Birma, verteld door Annette Benedictus, maakte op haar werkgroep diepe indruk. Kern: Niet ons Probleem! Moraal: Jawel! Er was eens ...een koning die samen met zijn adviseur...
Drie Brieven
Hij werd met veel ontzag, vreugde en verwachtingen binnengehaald. De vorige directeur, dat was de algemene mening, had er een geweldige rotzooi van gemaakt. En hij was de juiste man om schoon schip...
Gevoelige planten
Gevoelige planten, en dan heb ik het niet over de ’gevoelige’, creatieve Belbin types die ‘plantjes worden genoemd. Dan heb ik het letterlijk over planten, planten die gevoelig zijn voor energie. Je...
Mini-MBA
Dat hij aardig kon schrijven, wist ik al. Per slot heeft hij ook aardig wat boeken op zijn naam staan. Dat hij zaken - eerst voor mij en later voor het management team - ook nog eens helder,...
Windrichting leidend
Dit was wel een heel apart project. De hulpverlening bij ernstige branden op bedrijfsterreinen in of vlakbij een woonbuurt verliep vaak in een totale chaos en paniek. De hulpdiensten kwamen van alle...
Drieluik voor CEO’s
Jean Paul was net aangesteld als directeur. Uit de voorgaande gesprekken had hij wel het een en ander over de organisatie vernomen, maar nu wilde hij zelf zijn oren te luister leggen. Over 100 dagen...
Vertrouwen
Vertrouwen heeft in zowel sociale als psychologische zin verschillende connotaties. De meest gangbare definitie van vertrouwen omvat doorgaans de volgende elementen.
Eigenaarschap
Het project liep van geen kant. En het was een belangrijk project. Althans dat had de twee-mans directie hem te kennen gegeven toen hij als projectmanager werd gevraagd dit project te gaan trekken....
Creativiteit is een proces
“Ja zeker .… jullie groep ligt keurig op schema volgens het verander-model van Kübler-Ross, jullie wel bekend uit een andere context. Jullie zitten in de ontkenningsfase”. Het 7-koppige...
Een beetje hulp
De directie van het ministerie zat met de handen in het haar. De Politiek vroeg... De politiek vroeg dringend om een concept beleidsrapport met kennis en stand van zaken over deze ‘materie’. Een...
Market Getting
Ze waren bezig met binnentuinen. De architecten wisten uit ervaring dat groen de werksfeer op kantoren aanzienlijk kon veraangenamen. Ze hadden al geëxperimenteerd met verschillende soorten planten....
De juiste mensen
Het jonge recruitment bureau had een open vraag gekregen van een interessante - lees grote - potentiële opdrachtgever. Ze hadden een naam hoog te houden. Een naam die in korte tijd gevestigd was,...
A second opinion
Sinds de oprichting was het voor de wind gegaan. Ze hadden de laatste jaren heel goed gedraaid met de makelaardij. De horeca-makelaardij was een goede, profijtelijke niche markt. De bescherming van...
Aanbesteden
Wie grote projecten wil (laten) uitvoeren, ontkomt er niet aan: aanbesteden. Aan aanbesteden kleeft vooral het imago van gedoe en overheerst de angst om fouten te maken. Een stijgend percentage van de tenders loopt uit op een totale mislukking.
Back to basics
Ze waren begonnen met z’n drieën. Vol enthousiasme en met veel ideeën. Serious gaming leek een gat in de markt. Er waren natuurlijk wel bedrijven die games maakten, maar dat waren geen echte serious...
Triple-A Auditing
Nog een jaartje en dan zou haar baas met pensioen gaan. Dan kon ze eindelijk over een nieuw audit systeem nadenken. Want het oude ‘command and control’ systeem voldeed al lang niet meer. Mensen...
Anders denken
Iedere manager, iedere directeur, ieder bestuurslid krijgt vroeg of laat te maken met problemen. Wellicht bijna dagelijks met kleine, maar geheid ook met grotere, complexe, wicked problemen. Problemen ontstaan in de regel doordat er verwachtingen zijn en daaraan tegengestelde feiten opduiken. Zodra je een tegenstelling ervaart, tussen wat-zou-moeten-zijn en wat-is, ervaar je iets als een probleem.